Zita (Zizi) Veszprémben született, Balatonfüreden nott fel. Dolgozott Németországban, Ausztriában,
11 évig élt Kanadában, angolul és németül is beszél.

David Londonban született, Zimbabwéban nõtt fel és 33 évig élt Kanadában.

Amikor 2007-ben nyugdíjba ment, hazaköltöztünk Magyarországra. Lovason élünk, a csodálatos Balaton mellett.

Zizi 2007/2008-ban elvégzett egy borász tanfolyamot, majd egy lovasi barátunk pincéjében kezdtünk el a gyakorlatban is megismerkedni a borkészítés rejtelmeivel. Öt évig együtt készítettük barátunk Olaszrizling, Chardonnay és Sauvignon Blanc borait. 2012-ben aztán önállósodtunk és mert úgy éreztük, hogy a Balaton régióban is van létjogosultsága a minõségi vörösbornak, megszületett a Pipacs és Pillangó Pince. Vettünk egy kis földterületet, teljesen kitisztítottuk és elkezdtünk szõlõt telepíteni.

Az elsõ szõlõtõkéket (Cabernet Franc) 2013 nyarán telepítettük, a Merlot-t pedig 2013 õszén. Miközben a szõlõk szépen növekedtek - hogy meglegyen a kellõ gyakorlatunk, amikor már szüretelni is tudunk a saját szõlõnkben - vásárolt szõlõbõl készítettünk Merlot, Cabernet Franc és cuvée borokat. Elõtte csak fehérszõlõvel foglalkoztunk, viszont a kékszõlõ teljesen más technológiát kíván. Rengeteget olvastunk, kérdezõsködtünk vörösbort készítõ borászoktól a hogyanokról és mikéntekrõl, közben pedig szorgalmasan gyakoroltuk a mesterséget. 2016 nyarán három éves lett a szõlõnk és nagy meglepetésünkre, volt rajta rendesen termés– szeptember végén, október elején szüretelünk!

A 2016-os évet (meteorológiai és szõlészeti szempontból) egyetlen esemény határozta meg:
a július 13-ai jégesõ, amely végigvonult a Balaton északi partján. Több borász a termésének 100%-át elveszítette, sokan pedig a szõlõtermésük nagy részét. A mi területünkön becsléseink szerint 40%-os volt a veszteség. A borászat elsõ nagy leckéje: a szüretig Természetanya a fonök! Hét bort készítünk, három féle fehéret, egy rozét és általában három féle vöröset.


Vörös boraink

2016 óta három teljes ciklust éltünk meg. A saját szõlõnkbõl négyféle bort készítünk, ezek Cabernet Franc, Merlot, Pillangó Cuvée és Pipacs Rozé. Immár hét éve dolgozunk ezekkel a szõlõfajtákkal, szerintünk remek adottságokkal rendelkezik itt a természet, hogy kiváló borokat lehessen készíteni belõlük. Mivel az év nagy részében Természet Anya kezében van az irányítás, minden évre jut valamilyen kihívás, amivel meg kell küzdenünk. Mivel igencsak kezdõk vagyunk a szakmában, lehetõségeink szerint próbálunk felkészülni a nehézségekre, emellett nyitottnak is kell lennünk
a folyamatos tanulásra.

A vörös borokkal történõ munka során megfigyeltük, hogy jóval hosszabb életûek, mint a fehér borok. Nem csak a hordókban érnek, még a palackban is változnak. Fantasztikus élmény követni ezeket
a változásokat; ez a munka egyik legizgalmasabb része. Két-három évig tart, hogy a természettõl átvesszük a szõlõfürtöket és finom bort készítünk belõle. A borral való foglalkozásnak ez az intim és intenzív része az, ami az egész éves kemény munkát örömtelivé varázsolja.

A Cabernet Franc a prémium borunk; mélyvörös színû, száraz minõségi vörös bor, jelentõs extrakt és élénk csersavtartalommal. Illatában a piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, borsos fûszeresség és hosszú utóíz jellemzi. A nemes, fûszeres húsételekhez igazodik leginkább, a fajta fiatal borai (a kevésbé érett tanninok) jól harmonizálnak a könnyû halételekkel és az angolosra sütött marhahús ételekkel.

A Merlot egy testes borunk, melynek gyümölcsössége robbanást idéz elõ a szájban, kellemes utóíze hosszú lecsengésû, fõleg akkor, ha kicsit "gargarizálunk" vele, mielõtt lenyeljük. Fogyasszuk ezt a bort kedvenc ételünkkel.

A Pillangó Cuvée borunk a két Bordeaux-i fajtának a házasításából kelt életre. Az eredmény egy selymesen lágy, könnyed ízû bor, mely ideális nyári napokon vagy estéken egy kis elõétellel vagy fõételhez, ha az csirke vagy sertés. Ez a bor biztos, hogy tovább fejlõdik majd a palackban és pár év múlva is megbizsergeti az ízlelõbimbókat.

Pipacs Rozé: a kékszõlõnkbõl egy könnyed rozét is készítünk, mely ízletes aperitív - felfrissíti és megörvendezteti a fogyasztóját. Ajánljuk egy kellemes, baráti társaságban eltöltött délutánhoz, naplementézéshez.


Fehér boraink

A saját vörös boraink mellett készítünk fehér bort is. A szõlõt, melyet úgy vásárolunk (Olaszrizling és Irsai Olivér), itt a Balaton borrégióban termesztik. Ezekbõl a szõlõfajtákból három féle bort készítünk: Olaszrizlinget, Irsai Olivért és a kettõ házasításából az Orio Cuvée-t. Ezek a szõlõfajták nagy kedvencek ebben a régióban.

Az Olaszrizling a Balatonfüred-Csopak borvidék zászlós bora, igazi otthonra lelt itt a Balaton partján. Megbízhatósága és változatossága a régió legnépszerûbb fajtájává tette. Az Olaszrizling egy olyan száraz fehér bor, melynek gyümölcsös utóíze életre kelti az ízlelõbimbókat. Kiváló egyszerû elõételek mellé, de elég robusztus, ahhoz, hogy szinte bármilyen fõétel mellé felszolgáljuk. Lehet ez hal, csirke, sertés; grillezve, párolva, sütve, rántva vagy szósszal megbolondítva. Ezzel a remek borral nem lehet mellélõni; ez a bor egy igazi Jolly Joker.

Nagyon kedveljük az Irsai Olivér fantasztikus gyümölcsösségét. Igazi hungarikum és nagyon jól érzi magát ezen a vidéken. Ez a kirobbanóan gyümölcsös bor kellemesen száraz, egy pohár nem elég belõle. Jól lehûtve ajánljuk fogyasztani, az elsõ évében a legjobb. Fûszeres ételekkel is kiválóan lehet párosítani, a fûszerek nem nyomják el a bor zamatát. Kóstolja meg, nem fog csalódni!

Orio Cuvée: van egy fehér cuvée borunk is, melyet az Olaszrizling és az Irsai Olivér megfelelõ arányú házasításával alkottunk meg. Nagyon büszkék vagyunk rá, sikerült jól összehangolnunk a két bor pozitív tulajdonságait; az Irsai gyümölcsösségét az Olaszrizling savával és sokoldalúságával.


Látogassanak el hozzánk!

Bár már 2008 óta készítünk borokat, a Pipacs és Pillangó Pince még új szakmában. Annak ellenére, hogy egy kis “butik” pincészet vagyunk és nincsenek is nagyratörõ, világmegváltó terveink, nagy gondot fordítunk boraink elõállítására és büszkék vagyunk eredményeinkre.

Bízunk benne, hogy Önöknek is annyira ízlenek majd a boraink, amekkora szívvel és lélekkel mi megalkottuk oket.

Látogassanak el hozzánk, kóstolják meg borainkat - szeretettel várjuk az érdeklõdõket. Mielõtt jönnek, kérjük, telefonáljanak, hogy biztosan itt legyünk.
Telefonszámunk: +36 20 275 5697.


Magyar